e martë, 26 tetor 2010

Tullumba!

Tullumbat nje nga embelsirat me te shijshme ne te gjithe Ballkanin. Ja tek eshte receta!
Perberesit per brumin:
1/2 l uje
100 ml vaj
300 g miell
6 veze
 Pergatitja e brumit:
Zieni ujin sebashku me vajin. Uleni zjarrin dhe filloni te hidhni miellin duke e trazuar njekohesisht. Hiqeni nga zjarri dhe vazhdoni ta trazoni deri sa te perfitoni nje mase te njetrajtshme(Homogjene). Lereni te ftohet pak dhe me pas hidhni vezet nje nga nje duke i trazuar njekohesisht. Eshte e rendesishme qe kur te hidhni cdo veze te trazoni masen. Masen e krijuar pas hedhjes se vezeve hidheni ne qesen e pasticeris me maje yll. Format e krijuara vendosini te piqen ne furre , te cilen e kemi parangrohur ne 180 grade. Pjekja quhet realizuar kur tullumbat kane marre ngjyre te verdhe te arte.
Perberesit per sherbetin:
1 kg sheqer
1/2 l uje
2 bustina sheqer pluhur
Pergatitja e sherbetit:
Vendosim per te zier 100 ml uje. Ne nje ene tjeter vendosim 100g sheqer dhe fillojme te nxehim enen dhe te shkrijme sheqerin deri sa te filloj te karamelizohet. Ujin qe kishim vene per te zier e hedhim me kujdes ne enen me sheqer te shkrire(KUJDES: uji duhet te jete i zier , perndryshe po ishte i ftohte kur ta hidhni te ena me sheqerin e shkrire , sheqeri do filloj te kercasi dhe ka rrezik t'ju demtoj.Nese nuk e beni dot kete, atehere anashkalojeni kete faze dhe pergatiteni thjeshte duke i perzier qe te dyja qe prej fillimit ne te njejten ene.)
Pjesen e mbetur te sheqerit dhe ujit pergatitini njelloj si sherbetin e bakllavase, pasi ta keni pergtitur shtoni sherbetin e karamelizuar te pergatitur me perpara dhe perzijeni mire. Pasi ta keni kryer dhe perzierjen , nderkohe qe sherbeti eshte ende i ngrohte shtoni ne te tullumbat dhe lereni per 12 ose 24 ore. Me pas nxirrini dhe servirini te ftohte.
Ju befte mire!  Dasma e Edi Rames. Foto te dasmes se Edi Rames

No comments:

Post a Comment