e martë, 6 korrik 2010

Vetit kuruese te sheges!

Shega, nje nga frutet me te shijshme qe ndodhet dhe kultivohet ne vendin keshillohet qe te jete pjese e dietes tone. Fakti qe ky frut maturohet plotesisht ne fillim te vjeshtes dhe vazhdon te koret deri ne fillim te Janarit, na bind edhe me teper se permban vlera ushqyese dhe kuruese te jashtezakonshme. Pa u stergjatur po permendim disa prej tyre:
  •  Kanceri ne mushkri: Shega eshte e pasur ne vitamina te cilat bejne te mundur parandalimin dhe ngadalesimin e perhapjes se kancerit ne mushkri. Eksperimentet jane kryer mbi kafshe qe kane ngjasime me njerezit dhe rezultatet kane qene mahnitese.
  • Alzajmer: e perdorur shpesh ne diet ajo eshte nje parandaluese e semundjes se Alzajmerit.
  • Kanceri prostates : Enzimat qe permban shega sherbejn si frenuese per kete lloj semundjeje.
  • Kanceri i gjirit: kjo eshte edhe nje prej semundjeve te cilat shega mund ti parandaloj ose ti ngadalesoj nese perdoret rregullisht.
  • Kolesteroli: Fruti i sheges eshte nje nxites per rritjen e kolesterolit te mire dhe frenues i perkryer per ate te keqin.
Shpresoj qe t'iu kem ndihmuar disi duke ju permendiur disa prej semundjeve te cilat shega i njeh si "armike" te sajat! Perpiquni ta perfshini edhe shegen ne dieten tuaj te perditshme.

Nuk ka komente:

Posto një koment